Ogräspanik? If you can´t beat them eat them!

nässlor

Såhär års är det lätt att bli stressad över allt ”oönskat” som växer för fort och fel plats… Slappna av! Ta på dig handskarna och gå ut och plocka nässlorna (små späda eller topparna) och gör en supergod lasagne. Recept från Gunnel Petersson:

Gunnels nässellasagne:

Lasagneplattor efter behov

Riven ost

Sås 1

1 -2burkar ekologiska krossade tomater

1 gul lök, ev 2 klyftor vitlök, finhackade

2-3 dl kokta kidneybönor eller röda kokta linser, mosade eller mixade

chilipeppar, paprikapulver och svartpeppar efter smak

ekologisk grönsaksbuljong

Fräs löken mjuk och tillsätt kryddorna och tomaterna och  buljong, låt koka medan sås 2 kokas. Tillsätt ev. mer buljong till en tunn sås.

Sås 2

2-3 l späda nässlor

vatten till  kokning

1 l ekologisk grönsaksbuljong

Vetemjöl + mjölk/grädde/creme fraiche

Skölj nässlorna väl och låt dem rinna av i sil. Använd en tång. Koka dem i  buljongen ca 10 minuter. Ta upp dem och hacka fint. Lägg tillbaka i  buljongen och red av med vetemjöl mjölk och grädde. Låt koka upp igen och smaka av med peppar. Gör en lasagne med två lager av varje sås. Överst tomatsås med riven ost. Bönor eller linser gör att denna rätt också innehåller bra långsamma kolhydrater, proteiner och flera nyttiga mineraler.

Tips! Köp torkade kidneybönor, lägg i blöt över dagen eller över natten och koka upp med lite salt. Låt koka ca 1 timme. Behöver lite passning och kan frysas in. Röda linser kokas utan blötläggning i ca 15 minuter.

Smaklig måltid!