Program 2017

Välkommen till Naturskyddsföreningens aktiviteter 2017!
Hör av dig till kontaktpersonen för respektive aktivitet om du har frågor.

Här kan du hämta hela programtidningen som PDF sigtuna program 2017 webb

Nya programpunkter för hösten 2017 har tillkommit, scrolla ned!

___________________________________________________________

FEBRUARI

TISDAG 14 FEBRUARI
Vilda djur och årsmöte
Elefanter, noshörningar och tigrar… Om dessa handlar boken Vid vägs ände skriven av Ola Jennersten och Tom Svensson och nyligen utsedd till WWF:s årsbok. Ola Jennersten berättar för oss i ord och bild hur hoten ser ut och hur vi ska kunna rädda dessa giganter på vår jord. Sedan följer en stunds mingel med förtäring till självkostnadspris. Alla välkomna! Därefter det sedvanliga årsmötet.
Kl. 18.30 Forum, Cabinen, Stockholmsvägen 25, Märsta
Kontakt: Gunnel Petersson 073-076 91 38 gunnel.sigtuna@telia.com

ONSDAG 15 FEBRUARI
Film och samtal: Imorgon
”Vem kunde tro att det kunde vara så här roligt att rädda världen?” – TT.
Imorgon är en fransk miljödokumentär av skådespelaren Mélanie Laurent och filmaren och miljöaktivisten Cyril Dion som gjort succé i Frankrike, där den setts av över en miljon biobesökare och vunnit César Awards 2015 för bästa dokumentärfilm. Istället för att visa på det allvarliga läget i raden av dystopiska miljöfilmer, berättar filmen med lätt hand om alla människor inom det civila samhället som faktiskt redan gör något för att vända utvecklingen. Vi får möta människor och organisationer från tio olika länder och tre kontinenter som ägnar sina liv åt att rädda vår planet! Inleder samtalet gör Sara Vikström Olsson, som jobbar med unga i Naturskyddsföreningen Riks, är styrelseledamot i LSU och Green Europe och fd ordförande i Fältbiologerna. I samverkan med Sigtunastiftelsen, Omställning Sigtuna och biograf Gröna Ladan. Entré 50 kr.
Kl. 19.00 Biograf Gröna Ladan, Gröna gränd 6, Sigtuna

___________________________________________________________

MARS

TISDAG 14 MARS
Trädgårdens glädjeämnen och objudna gäster
En kväll i ekoodlingens tecken! Maj-Lis Pettersson, hortonom, växtskyddsexpert och välkänd som trädgårdsexpert i radions Odla med P1, berättar om de vanligaste skadegörarna i våra trädgårdar. Lär dig hur du kan odla giftfritt genom att förebygga angrepp. I samverkan med Sigtunastiftelsen, Sigtuna trädgårdsförening, Sigtuna stadsodlare och Omställning Sigtuna. Fri entré!
Kl. 19.00 Sigtunastiftelsen, Stora salen, Manfred Björkquists allé 4, Sigtuna
Kontakt: Barbro Nielsen barbronielsen4@gmail.com

ONSDAG 22 MARS
Film och samtal: United Nature
I dokumentärfilmen United Nature (2013) möter vi ledande miljötänkare och jurister runt frågan om naturens rättigheter. Naturens rättigheter och ekocide-rörelsen – som tagit frågan till FN-nivå – växer idag fram på många håll i världen. Ecuador och Bolivia är länder som har befäst naturens rättigheter i konstitutioner och lagar, liksom flera kommuner i USA. Naturens rättigheter skulle innebära ett paradigmskifte i vårt sätt att tänka kring vår livsmiljö och innebära en nydaning av det juridiska systemet, ett viktigt steg mot att skapa en hållbar framtid. Inledare till samtalet är Pella Thiel, ekolog och egenföretagare som håller föredrag och kurser i miljö- och omställningsfrågor och driver frågan om naturens rättigheter i Sverige och internationellt. I samverkan med Sigtunastiftelsen och Omställning Sigtuna. Fri entré!
Kl. 19.00 Sigtunastiftelsens bibliotek, Manfred Björkquists allé 4, Sigtuna

___________________________________________________________

APRIL

MÅNDAG 3 APRIL
Fräsch på riktigt
Vad har tvålar, schampon och deodoranter med miljöförstöring och hälsoproblem att göra? Vad har du för grejer i ditt badrumsskåp egentligen? Hur ska du bära dig åt för att göra kloka miljöval i djungeln av skönhetsprodukter? Vi hjälper dig att navigera rätt och göra kloka miljöval även från skönhetshyllan. Ta med en liten burk om du vill vara med och tillverka din egen deodorant. I samverkan med Sigtuna kommun, Kultur och fritid.
Kl. 18.30 Märsta bibliotek, Märsta centrum
Föranmäl dig gärna så underlättas vår planering! Catarina Kignell-Lallo 070 -586 99 31 kignell_lallo@hotmail.com

LÖRDAG 22 APRIL
Fagningsdag i Viby by
Nu är det dags att städa bort kvistar, löv och fjolårsgräs för att de vackra ängsblommorna ska trivas. Vi hjälps åt att räfsa där vi ska ha slåttergille i augusti. Ta gärna med matsäck.
Kl. 10.00-ca12 Samling vid scoutstugan i Viby by, Sigtuna
Kontakt: Anna Holmgren 073-700 59 66

___________________________________________________________

MAJ

LÖRDAG 13 MAJ
Många fåglar och många träd
Nu har många av flyttfåglarna anlänt och vi kan titta och lyssna på dem tillsammans med Anders Turesson. Den här gången åker vi till Hjälstaviken och därefter till ett arboretum alldeles i närheten för att med ledning av Mats Olsson lära känna både vanliga och ovanliga träd. Ta med matsäck, varma kläder och gärna kikare. Samling vid Märsta station kl. 06.30 och vid Sigtuna busstation kl. 06.45.
Kontakt: Gunnel Petersson 073-076 91 38 gunnel.sigtuna@telia.com

___________________________________________________________

JUNI

SÖNDAG 18 JUNI
De vilda blommornas dag
I den ljuvliga försommaren firar vi Vilda Blommornas Dag i det natursköna Lejden. Här finns ängar och hagar med många både vanliga och ovanliga arter och med Kerstin Frostbergs ledning kan vi lära känna dem.  I samarbete med Svenska Botaniska Föreningen. Ta med fikakorg!
Lejden kl. 10.30. Avfärd kl. 10.00 från Sigtuna busstation och kl. 10.15 från Märsta station.
Anmälan/kontakt för samåkning Benny Andersson 076-108 12 47

___________________________________________________________

AUGUSTI

LÖRDAG 12 AUGUSTI
Slåttergille
Prova på att slå med lie, räfsa och sätta upp en hässja. Att vårda ängsmark på gammalt vis är roligt och hjälper till att bevara ängsväxter och underlätta för bin och fjärilar. Ta med hela familjen, matsäckskorg och liar och räfsor om du har. I samarbete med Fastighetsverket.
Kl. 10.00-ca 14 Samling vid scoutstugan i Viby by, Sigtuna
Kontakt: Åsa Berg nemorosa.berg@live.se

___________________________________________________________

SEPTEMBER

SVAMPUTFLYKTEN TYVÄRR INSTÄLLD PGA DEN TORRA SOMMAREN
LÖRDAG 9 SEPTEMBER
Svamputflykt
Vi hoppas på lagom med regn och värme för att hitta många goda svampar det här året. Våra duktiga svampkännare hjälper dig att reda ut vilka som går att äta och vilka du ska undvika. Vi ordnar grilleld. Ta med egen matsäck.
Kl. 10.00 Friluftsfrämjandets torp Stora Embarsboda, Rävsta
Kontakt: Gunnel Petersson 073-076 91 38

___________________________________________________________

OKTOBER

ONSDAG 4 OKTOBER
Rätt med lite kött
För att minska negativ miljöpåverkan har vi tagit fram en receptbok med mindre kött, fisk, kyckling och mera av våra svenska rotsaker i portionerna. Vi vill visa hur vi enkelt det är att laga god mat och äta rätt för både vår hälsa och vår miljö. Kom och ta del av detta och ät en enkel måltid med oss. Kostnad 40 kr/person, du får också receptboken!
Kl. 18.30 Hyresgästernas Hus, Södergatan 50, Märsta. Vägbeskrivning längst ned på denna sida.
Föranmäl dig gärna så underlättas vår planering! Gunnel Petersson 073-076 91 38 gunnel.sigtuna@telia.com

SÖNDAG 15 OKTOBER
Seminarium: Hur/när blir trafiken i vår region hållbar?
Öppet seminarium med Omställning Sigtuna, i samverkan med oss i Naturskyddsföreningen i Sigtunabygden.
Arlanda med växande kringaktiviteter och rollen som kranskommun med stor pendling genererar ett omfattande och ökande resande till/från/inom Sigtuna kommun. Majoriteten av resorna görs med bil. Kollektivtrafikandelen är klart lägre än i regionen totalt. Det är inte hållbart ur vare sig klimat- eller andra miljöaspekter. Det är en stor utmaning att vända utvecklingen i en hållbar riktning. Hur kommer flyget att utvecklas? Kommer nya teknologier att rädda oss? Spårbil? Vad gör Landstinget/SL/Kommunen? Vad kan vi göra som medborgare? Hur ser berörda aktörer på denna utveckling?
Representanter för Landstinget, Kommunen och Swedavia tillsammans med forskare på området och föreningens egna krafter ger sin bild och deltar i avslutande paneldebatt om hur/när/om trafiken i vår region kan bli hållbar. Se hela programmet här:  http://omstallningsigtuna.se/wp-content/uploads/2017/09/OS-trafikseminarium-program.pdf

Seminariet är gratis, men anmäl deltagande till: omstallningsigtuna@gmail.com
Kl. 13.00-16.30 Hyresgästernas hus, Södergatan 50, Märsta. Vägbeskrivning längst ned på denna sida.

ONSDAG 18 OKTOBER
Film och samtal: Världens natur: Fjällens lilla härskare av Zoltan Török med Henrik Ekman
Miljöfilmen Fjällens lilla härskare är gjord av den ungerska filmaren Zoltan Török, numera bosatt i Uppsala. Filmen handlar om fjällämmeln, fjällens natur och om hur den globala uppvärmningen nu märks i den svenska fjällen. I filmen ser man tydligt hur rödräven tack vare ett varmare klimat kan sprida sig uppåt fjällen, vilket blir ett dödligt hot mot tundra- och lämmelspecialisten fjällräven. Det finns forskning som visar hur mycket trädgränsen krupit uppåt under hundra år. Den utvecklingen gynnar rödräven och missgynnar fjällräven.
Inledare är Henrik Ekman, vetenskapsjournalist, författare, fotograf, välkänd speakerröst i SVT och inköpsansvarig för SVT:s natur- och vetenskapsprogram. Henrik Ekman har alltid önskat konkretisera klimatfrågan och hellre än att tala om CO2-nivåer tala om vad som faktiskt redan kan observeras ute i naturen och vad det kan få för konsekvenser. I samverkan med Sigtunastiftelsen och Omställning Sigtuna. Ingen föranmälan. Fri entré!
Kl. 19-ca 21 Sigtunastiftelsens bibliotek, Manfreds Björkquists allé 4, Sigtuna

___________________________________________________________

NOVEMBER

TORSDAG 9 NOVEMBER
Naturvård i Sigtuna kommun
I Sigtuna kommun finns vackra grönområden, betesmarker och spännande skogar. Här finns ett rikt djurliv och ovanliga värdefulla växter. Kring Arlanda flygplats med dess speciella förutsättningar finns många sällsynta växt- och djurarter. Under kvällen får vi höra hur arbetet med att skydda, vårda och utveckla naturområdena i vår kommun går till. Kom och lyssna på Maria Pettersson, kommunekolog och Joakim Wester, naturvårdsekolog i Sigtuna kommun, samt Magnus Persson, miljörådgivare på Swedavia med ansvar för att omhänderta biologisk mångfald på flygplatsen.
Fika från kl. 18. Föreläsning kl. 18.30-ca 20.30 Hyresgästernas Hus, Södergatan 50, Märsta. Vägbeskrivning längst ned på denna sida.
Föranmäl dig gärna så underlättas vår planering! tovebjorlin@gmail.com 070-496 07 00

TORSDAG 23 NOVEMBER
Ekovinprovning – favorit i repris!
Förra årets vinprovning av ekologiska röda viner blev så uppskattad att vi håller en vinprovning till. Den här gången provar vi fyra olika druvrena ekologiska vita viner. Till vinerna serveras miljövänligt tilltugg som noggrant valts ut för att främja de olika druvornas karaktär. Ett kortare föredrag avrundar vinprovningen med expertis. Precis som för de röda vinerna, ska det vita vinet uppfylla krav på tillverkningen och på odlingen av vindruvorna för att det ska få kallas ekologiskt. Läs mer om ekoviner här  http://alltommat.se/ekologiska-viner-pa-systembolaget-vi-har-testat-har-ar-de-basta/
Kl. 18.30 – ca21 Sockenstugan, Olofsgatan 19, Sigtuna
Deltagaravgift 120 kr/person, betalas kontant på plats.
Anmälan senast 17 november till Åsa: asalillian@hotmail.se 070 -572 46 86. Även ev. avanmälan senast 17 november, annars debiteras avgiften.
Begränsat antal platser, först till kvarn!

SÖNDAG 26 NOVEMBER
Naturvård med häst i Rävsta
Under hösten arbetar Järva TrädvårdsCenter med skogsvård och bygge av bänkar vid vandringsleder i Rävsta naturreservat. Ledord för arbetet är biologisk mångfald och till hjälp har man hästar vilket är betydligt skonsammare för skogen och miljön än maskiner. Nu har du chansen att se hur arbetet går till!
Kl. 11-14: Järva Trädvård finns på plats med sina hästar vid grillplatsen nära Embarsbodas parkering och visar hur de arbetar, snickrar bänkar och berättar om naturvårdsarbetet och hästarna. Friluftsfrämjandets servering i Embarsboda är öppen kl. 11-15. Ta med egen matsäck eller köp fika eller något att grilla i serveringen. Grilleld finns! Ingen föranmälan behövs.
I samverkan med Sigtuna kommun, Järva Trädvård och Friluftsfrämjandet.
Kontakt: Tove Björlin tovebjorlin@gmail.com 070-496 07 00
Vid ihållande regn eller snöstorm svarar Annelie på om aktiviteten blir av, tel. 070-092 66 77
Vägbeskrivning längst ned på denna sida.

 

Medverkan på gudstjänst
Vi i Naturskyddsföreningen har blivit inbjudna att medverka på en kvällsgudstjänst med temat hållbarhet i Sätunakyrkan. Sätunakyrkan är en stadsdelskyrka i Märsta och en mötesplats för människor med olika bakgrunder, olika nationaliteter och olika traditioner vad gäller tro. Respekten för den enskilda individen och det stora samhällsengagemanget är utgångspunkter i verksamheten. Ann-Marie Johansson leder gudstjänsten. Susanne och Lars Grahm medverkar med sång och musik. Tove Björlin och Mats Olsson från Naturskyddsföreningen i Sigtunabygden reflekterar kring hållbarhet. Gunnel Petersson bjuder på vegetarisk kyrksoppa från recepthäftet ”Rätt med lite kött”, ett av Naturskyddsföreningens projekt. Ingen föranmälan behövs.
Söndag 19 november Kl. 18.00 Sätunakyrkan, Södergatan 23, Märsta

_________________________________________________________________

Vägbeskrivning Hyresgästernas Hus, Södergatan 50, Märsta.
Hyresgästernas Hus ligger i änden av Södergatan, nära Sätunaskolan. Om du kommer från Södergatan är det sista huset på höger hand innan vändplanen och skolan. Om du kommer med bil kör du istället Västra Bangatan och parkerar i norra änden av pendelparkeringen. Därifrån promenerar du gångvägen som går genom bostadsområdet, Hyresgästernas Hus är den låga byggnaden på din vänstra sida intill sista huset innan Södergatan. Med buss kan du åka till Märsta station och promenera enligt ovan.

Vägbeskrivning Stora Embarsboda
Från väg 263 mellan Märsta och Sigtuna: Vid Sågen och Josefinaskolan svänger du av mot Sågen och Rävsta (höger om du kommer från Sigtuna, vänster om du kommer från Märsta). Håll höger mot Rävsta. Följ vägen ca 2 km. Det första hus du ser på höger sida av vägen är Friluftsfrämjandets röda torp Stora Embarsboda. Kör förbi torpet så finns en parkering där åkern tar slut, även denna på höger hand. Grillplatsen ligger i skogen vid parkeringen. Med buss tar du buss 570 eller 575 till Rävsta Gård. Koordinater till Embarsboda: WGS84 N 59.61274, E 17.76574