Program 2018

Välkommen till Naturskyddsföreningens aktiviteter 2018!
Hör av dig till kontaktpersonen för respektive aktivitet om du har frågor.

Genomförda aktiviteter

SÖNDAG 17 JUNI

De Vilda Blommornas Dag
I Hällsboskogen. Söndagen 17 juni kl 10.30
Saml på parkeringen vid Billbyvägen. Buss 575 Hertigvägen.
Anm. till Benny Andersson 076 1081247 bennysigtuna@gmail.com

JULI

LÖRDAG 28 JULI
En kväll om fladdermöss
Vi börjar inomhus med att fladdermuskännaren Johnny de Jong ger oss en introduktion om fladdermöss; vilka arter som finns, var de finns och hur de lever, äter, förökar sig och övervintrar. Om vädret är lämpligt går vi ut när mörkret faller för att titta på fladdermössen och deras beteenden. Med lite tur lyckas vi kanske fånga något exemplar i ett nät (skadar inte fladdermusen) för att granska den mer i detalj.
Kl. 19.00-ca 23, givetvis fritt att lämna tidigare. Hyresgästernas Hus, Södergatan 50, Märsta. Vägbeskrivning längst ned på denna sida.
Anmälan senast 23 juli till Gunnel Petersson, 073‑076 91 38, gunnel.sigtuna@telia.com

AUGUSTI

LÖRDAG 11 AUGUSTI
Slåttergille i Viby by
Prova på att slå med lie, räfsa och sätta upp en hässja. Att vårda ängsmark på gammalt vis är roligt och hjälper till att bevara ängsväxter och underlätta för bin och fjärilar. Ta med hela familjen, matsäckskorg och, om du har, liar och räfsor. I samarbete med Fastighetsverket.
Kl. 10.00-ca 14, scoutstugan Viby by, Sigtuna.
Kontakt: Åsa Berg, 073‑703 08 92

Torsdag 23 augusti
”Hur skapar vi tillsammans en hållbar framtid i Sigtuna kommun?”
Ett annorlunda politiskt samtal i valtider
Torsdagen den 23 augusti kl 19.00 – 20.30 kommer representanter för alla politiska partier som finns företrädda i Sigtuna kommunfullmäktige till ett samtal i Sätunakyrkan, Södergatan 23 i Märsta

SEPTEMBER

SÖNDAG 16 SEPTEMBER
Svamputflykt
Välkommen ut i svampskogen. Våra duktiga svampkännare hjälper dig att reda ut vilka svampar som går att äta, och vilka du ska undvika. Vi ordnar grilleld. Ta med matsäck.
Kl. 10.00 Friluftsfrämjandets torp Stora Embarsboda, Rävsta. Vägbeskrivning längst ned på denna sida. Hör av dig, så hämtar vi vid bussen.
Kontakt: Gunnel Petersson, 073‑076 91 38

OKTOBER

LÖRDAG 6 OKTOBER
Den färgrika maten
Kom och lyssna på en kort resumé om vad det innebär att byta matvanor till en växtbaserad kost. Vad dess många positiva effekter är för vår hälsa. En inblick i miljöaspekter och vilka möjligheter det öppnar för vårt sätt att konsumera. Vi tillagar en enkel vegansk maträtt tillsammans, till självkostnadspris.
Kl. 11.00 Hyresgästernas Hus, Södergatan 50, Märsta. Vägbeskrivning längst ned på denna sida.
Föranmäl dig gärna så underlättas planeringen. Begränsat antal platser. Mariël Törne, mariel.c.torne@gmail.com, 076‑306 89 32

NOVEMBER

MÅNDAG 12 NOVEMBER
Naturen är viktig för hållbar utveckling
Var planeras nybyggnation i vår kommun? Varför är naturen viktig? Hur kan vi planera och kompensera, för att utvecklingen ska bli hållbar? Från Sigtuna kommun har vi bjudit in: Germund Landqvist mark- och exploateringschef, Maria Pettersson kommunekolog och Emma Asterhag vatten- och miljöplanerare, som berättar och svarar på dina frågor.
Fika från kl. 18. Föreläsning kl. 18.30-ca 20.30. Hyresgästernas Hus, Södergatan 50 (ett kvarter från stationen) Märsta. Vägbeskrivning längst ned på denna sida.
Föranmäl dig gärna så underlättas planeringen. Anna Holmgren, 073‑700 59 66, kampasten2@yahoo.se

TORSDAG 29 NOVEMBER
Ekoölprovning
Översiktlig presentation av några olika sorters öl, samt demonstration av olika ingredienser nödvändiga för att ge öl smak och karaktär. Chockladmalt och Crystalmalt, överjäst eller bottenjäst, Hellertauer eller Cascade, vad spelar det för roll för resultatet? Ett tillfälle att få känna, lukta och smaka på de olika ingredienserna och lära sig om bryggningsprocessen.
Kl.18.30 Sockenstugan, Olofsgatan 19, Sigtuna. Deltagande till självkostnadspris.
Anmälan senast 23 november till Elwood Overholt, elwoodoverholt@gmail.com, 070‑347 14 92

Vägbeskrivning Hyresgästernas Hus, Södergatan 50, Märsta.
Hyresgästernas Hus ligger i änden av Södergatan, nära Sätunaskolan. Om du kommer från Södergatan är det sista huset på höger hand innan vändplanen och skolan. Om du kommer med bil kör du istället Västra Bangatan och parkerar i norra änden av pendelparkeringen. Därifrån promenerar du gångvägen som går genom bostadsområdet, Hyresgästernas Hus är den låga byggnaden på din vänstra sida intill sista huset innan Södergatan. Med buss kan du åka till Märsta station och promenera enligt ovan.

Vägbeskrivning Stora Embarsboda
Från väg 263 mellan Märsta och Sigtuna: Vid Sågen och Josefinaskolan svänger du av mot Sågen och Rävsta (höger om du kommer från Sigtuna, vänster om du kommer från Märsta). Håll höger mot Rävsta. Följ vägen ca 2 km. Det första hus du ser på höger sida av vägen är Friluftsfrämjandets röda torp Stora Embarsboda. Kör förbi torpet så finns en parkering där åkern tar slut, även denna på höger hand. Grillplatsen ligger i skogen vid parkeringen. Med buss tar du buss 570 eller 575 till Rävsta Gård. Koordinater till Embarsboda: WGS84 N 59.61274, E 17.76574