Mistel

Den första Misteln i Sigtuna stad? Finns det fler? Skriv en kommentar …

Eftersom jag bott i Bro är jag väl bekant med mistlar. När jag var barn cyklade vi till Ådö gods vid Mälaren för att titta på dessa märkliga växter som levde på andra mest lindar. Misteln är en halvparasit som tar näring av värdträdet men med sina gröna blad även kan bilda egen näring. På några årtionden har de sedan invaderat Bro samhälle. Därför har jag varit observant här i Sigtuna för att upptäcka något exemplar. Det har mest varit skatbon tills jag fann misteln förra veckan. Där satt ett väl utvuxet exemplar i en poppel i Hällsbo. Jag tog ett par foton och en vecka senare kunde jag med tubkikarens hjälp konstatera att det var ett hanexemplar. Misteln är tvåbyggare med han-och honblommor på olika individer. Denna ska blomma nu i vår medan honexemplaren har frukter så här års. Ska vi få fler, krävs också en sådan individ.

Hur har detta exemplar hamnat här långt från sina släktingar på andra sidan Mälaren? Mistelns frukter sprids av fåglar. Tar man i en mistelfrukt är det sedan nästan omöjligt att bli av med den. Den omges nämligen av ett slem. När fågeln äter frukterna följer slemmet med och sedan ut med avföringen. Så fastnar slemmet med

fröna på en gren. I allra bästa fall om trädet är en poppel, pil, lind eller ett äppelträd ( björkar, ekar, granar och tallar göre sig inte besvär)- växer en grodd in genom barken. Sedan går det ganska snabbt för plantan att bli en stor mistel – han-eller honexemplar. Pollineringen sköts av vårpigga insekter som bin och humlor.

Men till Brotrakten är det väl ändå bra långt även för en björktrast att leverera. Men så har det visat sig att någon funnit ett enligt vår floraexpert Kerstin Frostberg inte tidigare rapporterat exemplar i Erikssund. Som ett stafettlopp är det rimligare att förstå leveransen till poppeln i Hällsbo. Som tur är sitter vår mistel högt upp i trädet, så den får säkert sitta i fred. Gå gärna till den lilla lekplatsen med popplar mitt bland villorna. Men framförallt: se uppåt när du går. Finns det ett exemplar finns det säkert fler i Sigtuna stad. Rapportera till mig! Det finns mycket mer spännande att berätta om misteln till exempel om gudarna Loke, Balder, Höder och deras förhållande till misteln men det får bli en annan gång.

Carl Gunnar Jansson

fotografier tagna den 28 februari 2013 i Hällsbo av Carl Gunnar Jansson.